Östra Nylands Folkdansdistrikt r.f.

Gungfest                    

Östra Nylands Folkdansdistrikt beslöt vid sitt årsmöte 1981 att ordna en Gungfest. Under våren 1982 byggde man en flyttbar byagunga som provgungades den 1 maj 1982 under den sista talkodagen. Gungan invigdes den 23 maj där TV:s ”Söndagsöppet” närvarade. En av eldsjälarna i projektet var dåvarande ordförande Anita Weckman från Lovisa.

Den första ”Samling kring gungon” ordnades söndagen den 1 augusti 1982 kl. 13 vid Sibbesgården i Sibbo. På programmet stod gungvisor, folkdans och spelmansmusik. År 2013 ordnade Östra Nylands Folkdansdistrikt en Gungfest vid Sibbesgården, för att fira gungans 30 år. På festen sjöngs gungvisor och distriktets folkdanslag uppträdde med de danser, som dansades under den första samling kring gungon.

 

Gungan är idag ett varumärke för Östra Nylands Folkdansdistrikt, den finns på vår fana, våra affischer och programblad och inte minst i våra förtjänsttecken. Gungan har under åren transporterats till olika ställen i Östra Nyland under folkdansstämmor, ministämmor och festivaler. Gungan har dessutom följt med folkdansarna till Skansen i Stockholm 1987 och NORDLEK 1997 i Vasa.

 

Östnyländsk afton    

För att samla alla folkdansare i Östra Nyland till en gemensam uppvisning ordnades Östnyländsk afton på Brandkårshuset i Borgå i november 1994. Den drivande kraften till denna uppvisning var paret Ulla och Hilding Haaparinne, som på den tiden instruerade flera danslag inom distriktet. Kvällens program bestod av folkdansuppvisningar, spelmansmusik, bygdemål och vissång.

Östnyländsk afton har ordnats sedan dess, men platsen och tidpunkten har varierat. Hösten 2014 firade Östra Nylands Folkdansdistrikt, att det gått 20 år sedan den första Östnyländsk afton. Festen ordnades igen på Brandkårshuset i Borgå och folkdanslagen i distriktet uppträdde med danser från de olika åren. Mellan dansuppvisningarna bjöds det på trerättersmiddag och övrigt program.

 

Övriga evenemang

Förutom dessa återkommande fester har distriktet ordnat ett Bondbröllop sommaren 2008 och en Festival med inbjudna dansvänner från Danmark, Estland, Norge, Sverige, Tyskland och Wales sommaren 2010. Dessutom ordnade distriktet Finlands Svenska Folkdansrings 80-års jubileum i samband med folkdansstämman i Borgå sommaren 2011.